Feeds:
Articole
Comentarii

Archive for 22 iunie 2024

Prezența în Lugoj a timișoreanului ing. Dan Haica a însemnat peste 30 de ani de activitate personală unică, de excepție, prin asocierea de abilități și construirea de punți relații în peisajul culturii lugojene. Inginer, viceprimar imediat după 1990, implicat în prima administrație post decembristă, om de afaceri, patron, creatorul spațiului Hotel Tivoli și al Colțului de cultură de la ”English Pub”.

Inițierea unui club de jazz în cadrul „English Pub”

Inițierea unui club de jazz în cadrul „English Pub” a însemnat începutul coagulării, în spațiul unui bar, a unui spirit contemporan, urban, care a reunit publicul doritor de evenimente în jurul arțistilor: muzicieni, plasticieni, scriitori.

”În spațiul în care Dan Haica era amfitrion, s-a creat un grup care, comunicând în serile de joi în jurul unor înregistrări ale unor concerte internaționale memorabile de jazz, a realizat că dorința de evenimente live este constantă și astfel au început concertele, vernisajele, lansările de carte”, spune profesoara Simona Avram, animator al vieții culturale lugojene.

Dialogurile pe care le-a avut cu pictorul Constantin Răducan și apropierea de Stefan Katona (Pitiu), mentor în cultura jazzului pentru mulți lugojeni, l-a făcut pe Dan Haica să își concentreze atenția și să își desfășoare pasiunile personale, mai ales în cele două direcții.

”Încet, încet, a devenit amfitrionul concertelor de jazz și al vernisajelor numeroaselor expoziții de artă plastică. Într-o perioadă în care galeria de artă Pro Arte se afla într-o prelungită perioadă de renovare, singurul spațiu a cărui fervoare culturală și artistică creștea, se datora generozității și cunoașterii pe care o avea Dan Haica în lumea artiștilor. Evenimentele  culturale au devenit emblematice sub semnul Colțul de cultură (n.r. – denumirea i se datorează d-lui Liviu Brîndușoni)”.

Serile de muzică au fost inaugurate de lugojeanul Freddy Stauber

Caracteristica dominantă a rămas jazzul, prin concertele și recitalurile susținute în cadrul sau spre întregirea atmosferei vreunui vernsaj sau unei lansări de carte. Serile de muzică au fost inaugurate de lugojeanul Freddy Stauber care, revenind în fiecare vară la Lugoj, și-a reîntâlnit prietenii și spectatorii pe terasa pub-ului.

Dan Haica a fost un promotor al jazzului încă din anii ’90, când la Hotel Tivoli a adus primele concerte. Într-o atmosferă destul de exclusivistă, cultivă muzica cântată de Bega Blues Band cu Bela Kamocsa, iar la English Pub îi va avea invitați și va fi gazda lansării cărții dedicate trupei de către Tinu Parvulescu.

Muzicieni din opt țări la ”English Pub”

English Pub a fost gazda unor concerte susținute de muzicieni din Canada, S.U.A., Austria, Serbia, Ungaria, Franța, Olanda și desigur România. Au cântat la English Pub și au revenit Jazzi Bit, Pragu’ de Sus, Horia Crișovan, Duo Colompar, Marius Dobra Band.

Faptul că pentru mai mult de un deceniu (12-13 ani) omul de afaceri care a ales să rămână în Lugoj, a devenit gazda unor  esențiale evenimente  culturale arată atât reperele valorice pe care le-a avut cât și deschiderea către mai multe limbaje artistice.

Expoziții de artă plastică și lansări de carte

Expozitiile de artă plastică inaugurate de Constantin Râducan au continuat cu o pleidă de plasticieni care au găsit spațiul de la English ca unică alternativă în Lugojul anilor 2010-2020. Au expus aici pictură Petru Galiș, Viorel Toma, Suzana Fântânaru, Daniela Oravițanu, Valentina Saroși, Mihai Olteanu, Stefan Pelmuș, Adriana Cârcu, dar și fotografie, Lucian Ionică, Mihai Zegrea, Dan Buruleanu, Pavel Vereș.

La 6 noiembrie 2014, a fost vernisată expoziţia intitulată ”Maeştri şi debutanţi”. Alături de maeştrii Flora şi Constantin Răducan, artişti consacraţi, care nu mai au nevoie de prezentare, au expus pentru prima dată Alexandru Dandu, Cristiana Maria Ghinea, Rebeca Ungurean, Oana Molcuţi şi Ioana Popovici.

În 2020, a fost organizată expoziția de excepție ”Muzicieni  în concert” care reunea cele două activități predilecte ale clubului – muzica și vernisajele. Prezențe pline de încărcătură artistică au avut Silviu Oravițan sau Ingo Glass.

Lansările de carte numeroase s-au intersectat și cu prezențe ale unor edituri care și-au prezentat proiectele: Eikon, Datagroup sau Brumar. Scriitori cu un palmares remarcabil au lansat cărți la club: Radu Paraschivescu, Andrei Ruse ,Marius Chivu, Mircea Mihaieș, Adriana Babeți, Marius Ghilezan, Ioan T. Morar, Dr.Dorin Sarafoleanu, Dr. Anda Maria Neagoe, Adriana Cârcu, Daniela Radu, Cornelia Marisa Paraschivescu. La aceștia se adaugă, cu toată modestia, și subsemnatul, Cristian Ghinea.

O amprentă personală

”Dan Haica, în calitate de om de afaceri, știa că actul cultural nu e generator de bani, dar a dorit ca spațiul în care era patron să aibă și o componentă culturală. Dan ținea la comparația pe care un artist a făcut-o cu Cabaret Voltaire, dându-i o amprentă de inovație și de calitate și și-a dorit ca acesta să fie un reper în cultura lugojeană. A reușit, într-o lungă perioadă, ca împreună cu prietenii, să imprime acestui loc o atmosferă cu amprentă personală și să realizeze de conexiune a multor evenimente de referință în Lugoj”, adaugă profesoara Simona Avram.

Ea mai spune că anul care a trecut a marcat o absență a evenimentelor culturale, artistice la English Pub. În 7 iunie 2024, într-un concert pentru prieteni, au fost prezenți pe terasa Jazzy Bit și Pragul de Sus, care au marcat finalul unui an de doliu (31 mai 2023 – 2024) prin tăcere. Mirela Haica și-a dorit să marcheze în acea seară începutul revenirii la English a muzicienilor, prieteni ai lui Dan.

Cristian Ghinea

Read Full Post »